Epertorta

Közzétéve Ételek.Info

Hozzávalók:
80 dkg eper (vagy más idénygyümölcs, konzerv)
15 g zselatin
1,5-2 dl édeskés vermut (ha gyereknek készül cukros tejjel lehet helyettesíteni)
15-18 db babapiskóta
50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 db citrom
5 dl tejszín (vagy 3 csomag tejszínhabpor + tej)
1 tasak tortabevonó zselé
2 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:
Az eper 1/3-ad részét (a legszebb szemeket) félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, az eperszemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk.
A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint felpuhítjuk vagy felfőzzük. A vermutot mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a babapiskótákat, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára fektetjük némelyiket eltörjük, hogy hézagmentesen kitölthessük a formát (érdemes sütőpapírt tenni a tortaforma aljára, különben nagyon odaragad a formához).
A túrót szitán áttörjük, hogy minél finomabb krémet kapjunk, hozzászitáljuk a porcukrot, belereszeljük a forró, folyó víz alatt megsikált citrom héját, és hozzászűrjük a citrom kinyomott levét.
A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A felolvasztott zselatint gyors mozdulatokkal a túrókrémhez keverjük, végül kanalanként hozzáadjuk a tejszínhabot. A krém felét a babapiskóták tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék krémmel, fóliával betakarjuk, és 5 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt minimum 1 órával megmossuk, megtörölgetjük és megtisztítjuk a félretett eperszemeket. Kettőt vékony gerezdekre, a többit vékony karikákra vágjuk, és csinosan megdíszítjük velük a torta tetejét.
A tasakon olvasható utasítás szerint, 1 evőkanál porcukorral elkészítjük a tortazselét, kanalanként a torta tetejére öntjük, és dermedésig, legalább 1/2 órára hidegre tesszük. Tálaláskor meglazítjuk a formán a kapcsot, késsel körbevágjuk-lazítjuk (hogy szépen elváljon a forma oldalától), lehúzzuk a tortagyűrűt, és két sütőlapát segítségével kerek tálra csúsztatjuk.

Tipp: Könnyebben és főleg biztonságosabban ki tudjuk venni a tortát a formából, ha egy 10-15 cm magas pl. felfordított keverőtál tetejére helyezzük majd a kapocs meglazítása után lecsúsztatjuk róla tortakarikát.

Keresések ehhez a recepthez:

Szólj Hozzá